Skip to main content.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MINSTREL

 

MINSTREL

MINSTREL: MusIc Network Supporting Trans-national exchange and dissemination of music Resources at European Level
«Μουσικό Δίκτυο που Υποστηρίζει Διακρατικές Ανταλλαγές και Διάχυση Μουσικής και Ανθρώπινου Δυναμικού σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο»


ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2007-2013» ΤΗΣ Ε.Ε.

 

Minstrel = μουσικός του μεσαίωνα και της αναγέννησης που περιδιάβαινε πόλεις και χώρες παίζοντας επικά και ιστορικά τραγούδια»  

Η σελίδα αυτή είνια πληροφοριακή. Ο επίσημος ιστότοπος του έργου:

www.minstrel.eu

Ταυτότητα προγράμματος

Το πρόγραμμα αφορά στην υλοποίηση ενός συνόλου ενεργειών με στόχο την διακρατική προβολή και διακίνηση της Ευρωπαϊκής Μουσικής και την υποστήριξη της κινητικότητας των Ευρωπαίων μουσικών μέσω της συνεργασίας σημαντικών φορέων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της μουσικής. Γενικό στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της ευρωπαϊκής μουσικής πολυμορφίας στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης της UNESCO.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 12 οργανισμοί από 11 Ευρωπαϊκές χώρες με την Ελλάδα (ΙΕΜΑ-ΚεΜΤ) ως συντονιστή:

IEMA ΙΕΜΑ-Κέντρο Μουσικής Τεκμηρίωσης, Ελλάδα (Συντονιστής)
Slovakia Μουσικό Κέντρο Σλοβακίας
polmic Ένωση Μουσουργών Πολωνίας - Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης
SIGIC Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης Σλοβενίας
mica Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης Αυστρίας
CZ Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης Τσεχίας
Panteion Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Ελλάδα
Latvia Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης Λετονίας
Cyprus Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης Κύπρου
Croatia Κέντρο Διαχείρισης Συναυλιών - Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης Κροατίας.
MISO Κέντρου Μουσικής Έρευνας και Πληροφόρησης Πορτογαλίας
Flanders Μουσικό Κέντρο Φλάνδρας, Βέλγιο

Επιπλέον η υλοποίηση του MINSTREL υποστηρίζεται από τους:
IAMIC Διεθνή Εταιρεία Κέντρων Μουσικής Πληροφόρησης (IAMIC)
YPPO Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΘΠΑ.

Διάρκεια προγράμματος: 3 χρόνια (Μάιος 2012-Απρίλιος 2015)

Θεωρητικό πλαίσιο
Ο μουσικός πολιτισμός αποτελεί σημαντική παράμετρο της Ευρωπαϊκής ταυτότητας, αλλά και οικονομίας. Ο χώρος της μουσικής βιομηχανίας απασχολεί περισσότερους από 600.000 ευρωπαίους πολίτες και αντιστοιχεί σε αγορά 40 δις ευρώ. Παράλληλα όμως υπάρχουν και πολλά προβλήματα που εμποδίζουν την αναπτυξιακή δυναμική του  ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης:
α) Αρκετό από το μουσικό υλικό, ενώ υπάρχει ήδη σε ψηφιακή μορφή, δεν είναι προσβάσιμο από τους πολίτες, είτε επειδή δεν έχει ενταχθεί σε σχετικές κοινές πλατφόρμες, είτε επειδή υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.
β) Ο πλούσιος τοπικός μουσικός πολιτισμός και η μουσική ζωή των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι γνωστά σε άλλες χώρες και η διακρατική κυκλοφορία μουσικών έργων περιορίζεται κυρίως στην εμπορική μουσική.
γ) Παρ' όλο που η μουσική είναι μια διεθνής γλώσσα, οι μουσικοί δραστηριοποιούνται κατά κανόνα μόνο στη χώρα τους και έχουν περιορισμένες δυνατότητες αναγνώρισης ή παρουσίας σε άλλες χώρες.

Το πρόγραμμα MINSTREL στοχεύει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επίλυση ή αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων. Για το σκοπό αυτό 12 έμπειροι μουσικοί οργανισμοί (οι περισσότεροι είναι Κέντρα Μουσικής Πληροφόρησης) δημιουργούν ένα παραγωγικό δίκτυο συνεργασίας που θα αναπτύξει και θα εφαρμόσει μια σειρά σχετικών δράσεων και διοργανώσεων.

Δράσεις του Προγράμματος
Οι δράσεις, είτε αποσκοπούν στην παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων που εξυπηρετούν του στόχους του προγράμματος, είτε αφορούν σε καινοτομικές διακρατικές δραστηριότητες με στόχο τη δημιουργία συγκεκριμένων αναπτυξιακών μοντέλων που θα μπορούν να εφαρμόζονται σε βάθος χρόνου.
Οι κοινές δράσεις διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

Αναλυτικότερα:

Διακρατική διακίνηση μουσικών έργων 
Με στόχο την βελτίωση της προσβασιμότητας στο μουσικό υλικό, προβλέπεται η δημιουργία μιας συνεργατικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο, μέσα από τη οποία θα μπορούν να προβληθούν και να αξιοποιηθούν τα σημαντικά ψηφιοποιημένα μουσικά υλικά των Ευρωπαϊκών Μουσικών Οργανισμών.
Μέσω της πλατφόρμας αυτής οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν:
α) Να έχουν πολυμεσική προστατευμένη πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο υλικό (π.χ. να βλέπουν μια ψηφιοποιημένη παρτιτούρα ενώ ταυτόχρονα θα ακούν τη μουσικής της)
β) Να αποκτούν το υλικό για μελέτη ή συναυλίες, δωρεάν ή με καταβολή αντιτίμου όταν αυτό απαιτείται λόγω των πνευματικών δικαιωμάτων.

Δράσεις διακρατικής κινητικότητας μουσικών
Στόχος αυτής της δράσης είναι να ενισχύσει την κινητικότητα των μουσικών πέρα από τα σύνορα της χώρας τους καθώς επίσης να προβάλει τη μουσική μιας χώρας σε μια άλλη. Οι στόχοι θα εξυπηρετηθούν μέσα από την εφαρμογή των ακόλουθων δραστηριοτήτων.

Ψηφιακή καταγραφή και προβολή των μουσικών συνόλων.
Πρόκειται για μια δίγλωσση ψηφιακή βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για όλα τα τοπικά μουσικά σύνολα, ενισχύοντας έτσι τη διεθνή προβολή τους και εκτός των συνόρων της χώρας τους. Η βάση δεδομένων εκτός από πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας θα περιλαμβάνει και φωτογραφίες καθώς και ηχητικό και οπτικοακουστικό υλικό με δείγματα της δουλείας τους.

Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών-συνθετών.
Τα προγράμματα φιλοξενίας (residency) καλλιτεχνών είναι πολύ κοινά στις εικαστικές τέχνες, αλλά όχι τόσο στη μουσική. Αυτή η ενότητα έχει στόχο να ενισχύσει τον θεσμό και στον τομέα της μουσικής. Η φιλοξενία των μουσικών, διάρκειας από μια εβδομάδα έως ένα μήνα, γίνεται για την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου κάθε φορά. Για μεν τους συνθέτες σκοπός είναι συνθέσουν ένα έργο, για δε του εκτελεστές να μελετήσουν κάποια έργα ή να επιμορφωθούν σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα. Στο πλαίσιο της δράσης θα καταγραφούν όλοι οι υπάρχοντες θεσμοί φιλοξενίας, ενώ θα δημιουργηθούν και νέοι από τις συμμετέχουσες χώρες. Τα προγράμματα φιλοξενίας θα είναι είτε για μεμονωμένους καλλιτέχνες, είτε για ομάδες (μουσικές κοινότητες).

Διοργάνωση σειράς διακρατικών εκδηλώσεων και δράσεων κινητικότητας.
Στόχος αυτών των δραστηριοτήτων είναι η διακρατική συνεργασία για την προβολή του μουσικού δυναμικού μιας χώρας σε μιαν άλλη.

1) «Μουσικές ανταλλαγές» Προβλέπεται να διοργανώνονται μικρής διάρκειας (π.χ. μιας εβδομάδας) αφιερώματα της μουσικής της μιας χώρας σε μιαν άλλη. Κατά τη διάρκεια των επιλεγμένων «αφιερωματικών» περιόδων θα διοργανώνονται, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, συναυλίες, διαλέξεις, εκθέσεις, εκπομπές, δράσεις σε μουσικές σκηνές κ.ο.κ αφιερωμένες στη μουσική ταυτότητα της «τιμώμενης χώρας».

2) «Μουσικές Πλατφόρμες» προβολής των μουσικών μιας χώρας. Αυτού τύπου οι δραστηριότητες έχουν ως στόχο να κάνουν γνωστούς τους μουσικούς και τα μουσικά σύνολα, καθώς και το ρεπερτόριο τους στην τοπική και ευρωπαϊκή μουσική βιομηχανία (διοργανωτές εκδηλώσεων και φεστιβάλ, δισκογραφία, ραδιοφωνικοί σταθμοί managers κ.ο.κ.), υποστηρίζοντας έτσι την κινητικότητά τους. Μια τέτοια δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι μια «Πλατφόρμα προβολής μουσικών συνόλων» με συμμετοχή όλων των σημαντικών τοπικών μουσικών συνόλων, που θα παρουσιάζουν την δουλειά τους για 20’ το κάθε ένα.

3) Συλλογικές διακρατικές διοργανώσεις. Αυτού του τύπου οι δραστηριότητες θα διοργανωθούν από ένα μέλος αλλά με τη συμβολή όλων των μελών τα οποία θα προτείνουν υλικό από τη χώρα τους. Τέτοιες διοργανώσεις θα είναι α) Φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ, β) Φεστιβάλ Ηλεκτρονικής ή Computer Music γ) θεματικά φεστιβάλ (jazz, trans, rock, ethnic, folk, pop, reggae κ.ο.κ.).

Ανταλλαγές επαγγελματιών του μουσικού χώρου
Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων, μέσα από τη διακρατική ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων του μουσικού χώρου μεταξύ των συμμετεχόντων μουσικών φορέων.

Συγκέντρωση και προβολή πληροφοριών της τοπική μουσικής βιομηχανίας
Η δραστηριότητα αυτή έχει στόχο τη δημιουργία σε κάθε χώρα  αναλυτικού ψηφιακού πληροφοριακού καταλόγου της τοπικής μουσικής βιομηχανίας, όπως π.χ. διοργανωτές εκδηλώσεων, προωθητές καλλιτεχνών, δισκογραφικές εταιρείες, studios, φεστιβάλ κ.ο.κ. Οι πληροφορίες αυτές θα φιλοξενούνται δίγλωσσα σε ψηφιακή βάση δεδομένων που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και θα είναι διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο, ενισχύοντας έτσι την κινητικότητα των καλλιτεχνών.

Διαπολιτισμικός διάλογος - Δράσεις συνεργασίας και προβολής
Η ενότητα αυτή στοχεύει στην ανάπτυξη του παραγωγικού διαλόγου μεταξύ των χωρών-μελών καθώς και στην διάχυση των πληροφοριών στους επαγγελματίες του μουσικού χώρου και στους πολίτες. Περιλαμβάνει:

___________________________

Πιστεύουμε ότι με τη δημιουργία του προτεινόμενου δικτύου συνεργασίας των συμμετεχόντων μουσικών φορέων και την υλοποίηση των περισσότερων από 30 δράσεων και εκδηλώσεων που προβλέπονται μέσα από το πρόγραμμα, θα παραχθεί σημαντική εμπειρία, θα ενισχυθεί η διακρατική κυκλοφορία των μουσικών αγαθών και η κινητικότητα τω μουσικών, συμβάλλοντας έτσι στην μουσική ανάπτυξη και υποστηρίζοντας την Ευρωπαϊκή μουσική ποικιλομορφία.

___________________________

Μπορείτε να δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο του προγράμματος (στα αγγλικά).

Εισκεφτείτο υον ιστότοπο του έργου www.minstrel.eu