1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Μουσικής Έρευνας

Γιάννης Αρβανίτης - Βιογραφικό  

 

Ο Γιάννης Αρβανίτης σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Χαλκίδος, καθώς και Βυζαντινή μουσική και Δημοτικό τραγούδι στη Σχολή του ‘Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής’ του Σίμωνος Καρά. Πήρε Δίπλωμα Διδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο Σκαλκώτα (τάξη Λ. Αγγελόπουλου).
Ασχολήθηκε με την μελέτη των Ελληνικών παραδοσιακών οργάνων (ταμπουρά, ούτι, λαούτο, θαμπούρα).
Έχει διδάξει Βυζαντινή Μουσική, Υμνολογία, Λειτουργική, ταμπουρά και ούτι στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του (1988), στη Σχολή του ‘Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής’, καθώς και σε διάφορα σεμινάρια στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη.
Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την θεωρία και παλαιογραφία της Βυζαντινής Μουσικής και τις μεταγραφές των παλαιών μελών και έχει κάνει ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, καθώς και εκτελέσεις των μεταγραφών του.
Έχει διατελέσει επί πολλά έτη ιεροψάλτης σε διαφόρους ναούς. Διηύθυνε την Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ευβοίας και είναι τώρα Διευθυντής του Βυζαντινού Χορού ‘Αγιοπολίτης’.
Υπήρξε επικεφαλής του τμήματος Βυζαντινής Μουσικής στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά και τώρα διδάσκει στο Ωδείο ‘Φίλιππος Νάκας’(παράρτημα Πειραιά).
Επίσης, από το 1994 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.