Ανάργυρος Δενιόζος
(Συνθέτης -Μουσικολόγος)


Anargyros DeniozosΣυνθέτης και Μουσικολόγος, γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1962 στην Ζυρίχη της Ελβετίας. Σπούδασε στην Αθήνα και το Παρίσι. Παρόλα αυτά θεωρεί τον εαυτό του αυτοδίδακτο.

Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμους οργανισμούς και ιδρύματα, όπως το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας – ΚΣΥΜΕ, το Τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνία, το Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής, του οποίου είναι συνιδρυτής, την Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής ΚΕΔΑ του ΠανεπιστημίουΑθηνών. Είναι μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής.

Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά και άλλα προγράμματα. Το 1991 συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα που κατάρτισε τον κανονισμό λειτουργίας και το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με υπεύθυνο τον Μιχάλη Αδάμη. Το 1992 προσκαλείται από την Θερινή Ακαδημία του Darmstadt να παρουσιάσει την ερευνητική και καλλιτεχνική του εργασία στη μουσική πληροφορική με θέμα την χρήση των νέων μαθηματικών εργαλείων της θεωρίας του Χάους στη σύνθεση ηχοχρώματος και τη μουσική δημιουργία. To 1999 και το 2000 αποτελεί μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Α’ και Β’ συμποσίου Μουσικής Πληροφορικής, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας. Πρόσφατα ασχολήθηκε με το Πρόγραμμα Ψηφιοποίησης του Ελληνικού Μουσικού Πολιτισμού της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2008 συνεργάζεται με το Κέντρο Μουσικής Σύνθεσης & Ερμηνείας.

Ως συνθέτης και ερευνητής έχει ασχοληθεί ιδίως με τους τομείς της Αλγοριθμικής μουσικής και της Σύνθεσης με Υπολογιστές.
Υλικό της μουσικής του αντλεί από διάφορες πηγές: την μουσική Ιστορία (ιδίως αυτή του 20ου αιώνα), την Εθνομουσικολογία, τις Τέχνες και την ιστορία τους, καθώς και από επιστημονικούς κλάδους όπως η Θεωρία του Χάους και η Μορφοκλασματική (Fractal) Γεωμετρία. Ωστόσο αυτό που κυρίως τον ενδιαφέρει είναι οι Εννοιακές και Πειραματικές προσεγγίσεις στην μουσική τεχνική και σύνθεση.

Ο κατάλογος έργων του περιέχει έργα σε όλα σχεδόν τα μουσικά είδη. Έργα του έχουν εκτελεστεί επανειλημμένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει στην Αθήνα όπου συνθέτει και διδάσκει (ιδιωτικά) Ανάλυση, Σύνθεση και Αλγοριθμική μουσική.