Δημήτρης Αγραφιώτης

Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε βιολί και ανώτερα θεωρητικά. Συνέχισε σπουδές σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας στο Μόναχο, Σαλτσμπουργκ και Βερολίνο. Από την Μουσική Ακαδημία MOZARTEUM πήρε δίπλωμα διεύθυνσης ορχήστρας με τη διάκριση της "καλλιτεχνικής ωριμότητας" και έγινε βοηθός μαέστρος του προέδρου του Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ, διάσημου αρχιμουσικού Μ. Παουμγκάρτνερ, διευθύνοντας την Καμεράτα Ακαντέμικα και την ορχήστρα Μοτσαρτέουμ.

Επί δεκαετία υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Βυρτεμβέργης (Στουτγάρδη-Ρώυτλινγκεν).

Το 1977-81 ήταν τακτικός φιλοξενούμενος αρχιμουσικός της ορχήστρας LAMOUREUX των Παρισίων και της κρατικής όπερας Καρλσρούης μέχρι το 1988. Έχει διευθύνει γνωστές ορχήστρες της Γερμανίας και επί δεκαετία ηχογραφούσε προγράμματα στη Ραδιοφωνία Μπάντεν-Μπάντεν. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλα μουσικά κέντρα (Παρίσι, Ρώμη, Λισσαβόνα, Μόντρεαλ, Βουδαπέστη, Ουτρέχτη, Βασιλεία, Βιέννη, Στρασβούργο, Βουκουρέστι, Λονδίνο Κοπενχάγη) και έλαβε μέρος σε διεθνή Φεστιβάλ (Σάλτσμπουργκ, Αθήνα, Βουδαπέστη, Μπαντ-Χαρτσμπούργ, Δημήτρια-Θες/νίκη).

Έχει παρουσιάσει στο εξωτερικό σημαντικό αριθμό έργων ελλήνων συνθετών (πολλά σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση και δικές του συνθέσεις έχουν παιχτεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Έχει τιμηθεί με Α" βραβείο σύνθεσεις από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για το ορχηστρικό του έργο "Τρίπτυχο" (Σινφωνιέττα) και με τηο χρυσό μετάλλιο Λιστ της πόλης Ροϊτλινγκεν-Στουτγάρδης για την πλούσια μουσική δραστηριότητά του.

Το 1993-1999 εγκαθίσταται στην Θεσσαλονίκη και αναλαμβάνει τη καλλιτεχνική διεύθυνση της Δημοτικής Συμφωνικής Ορχήστρας, την οποία αναδιοργανώνει οδηγώντας την στο δρόμο της αναγνώρισής της, προωθώντας παράλληλα και την ιδέα δημιουργίας Όπερας-Θεσσαλονίκης με ετήσιες παραγωγές έργων παλιού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Επί σειρά ετών δίδαξε "αρμονική και μορφολογική ανάλυση" στις Μουσικολογίες των πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και Διεύθυνση ορχήστρας σε διεθνή σεμινάρια (Στράσμπουργκ Σάλτσμπουργκ, Βορμς). Συχνά ήταν μέλος επιτροπών σε διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς (HINDEMITH, Μαρία Κάλλας, JEUNESSE MUSICALE). Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, του Διεθνούς Ιδρύματος MOZARTEUM του Σάλτσμπουργκ και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Είναι μόνιμα εγκατεστημένος στην Αθήνα και συνεχίζει την καλλιτεχνική του δραστηριότητα τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Δικές τους συνθέσεις έχουν παιχτεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Έχει τιμηθεί με Α΄Βραβείο από την ΚΟΘ για το ορχηστρικό του έργο Τρίπτυχο και με το χρυσό μετάλλιο "Λιοϊ" της πόλης Ρόπλιγκεν / Στουτγάρδης για την πλούσια μουσική δραστηριότητά του. Ήταν συχνά προσκεκλημένος της "Εταιρίας Μπράμς" στο Μπάντεν - Μπάντεν, όπου διέμενε και μελετούσε στο σπίτι - μουσείο του Γιοχάνες Μπράμς. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, του Διεθνούς Ιδρύματος Μοτσαρτέουμ του Σάλσμπουργκ και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Έχει παρουσιάσει στο εξωτερικό σημαντικό αριθμό έργων ελλήνων συνθετών (πολλά σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση).

ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΗΥΘΥΝΕ ΜΕ ΞΕΝΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

• Ν. Σκαλκώτας: Ελληνικοί χοροί (SALZBURG, MONTREAL, BASEL, REUTLNGEN, SCHWTZINGEN, HEIDELBERG, MANNHEIM, DARMSTADT, STUTTGART, BREMEN, SWF BADEN-BADEN)
• Γ. Α. Παπαϊωάννου: 1. Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα (Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία BADEN-BADEN, REUTILINGEN.)
2. Κοντσέρτο για ορχήστρα (DORTMUND, Βόννη)
3. Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα (Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία BADEN-BADEN, REUTILINGEN.)
4. Πηγμαλίων (Βρέμη και Φεστιβάλ Αθηνών)
• Θ. Αντωνίου: Χοροχρόνος ΙΙ (Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία BADEN-BADEN, REUTILINGEN, α" παγκόσμια εκτέλεση)
• Μ. Αδάμης: Επάλληλον για ορχήστρα (Φεστιβάλ Αθηνών με PHILARMONIA HUNGARICA -(Βόννη, α παγκόσμια εκτέλεση)
• Γ. Ιωαννίδης: Μεταπλάσεις για ορχήστρα (Βόννη -PHILHARMONIA HUNGARICA και Δυτική Ραδιοφωνία Κολωνίας)
• Δ. Δραγατάκης: Κοντσέρτο για τούμπα και ορχήστρα (Βόννη, PHILHARMONIA HUNGARICA και ηχογράφηση WDR)
• Γ. Σισιλιάνος: PAYSAGES για κρουστά και ορχήστρα (REUTLNGEN α παγκόσμια εκτέλεση) Φεστιβάλ αθηνών, Κρατική ορχήστρα Καρλσρούης, Βόννη - PHILHARMONIA HUNGARICA, Δυτική Ραδιοφωνία Κολωνίας, Καρλσρούη.
• Α. Κουνάδης: Ετεροφωνικά Ιδιόμελα (Φεστιβάλ Αθηνών - Συμφωνική Ορχήστρα Ουτρέχτης)
• Μ. Θεοδωράκης: Καρναβάλι για ορχήστρα, Κοντσέρτο για πιάνο, REUTLINGEN
• Σ. Μιχαηλίδης: Αρχαϊκή Σουίτα (SCHETZINGEN)
• Θ. Καρυωτάκης: Συμφωνιέττα (MANNHEIM)
• Μ. Παλλάντιος: Σουίτα σε παλιό στυλ (MANNHEIM)
• Ι. Ξενάκης: ST 10 (REUTLINGEN)
• Π. Κούκος: Σουίτα για ορχήστρα "Ο Κονρουά και οι κόπιες του" (Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ρηναννίας - Βόννη Φεστιβάλ Αθηνών)
• Μ. Βάρβογλης: Δάφνες και Κυπαρίσσια - Φιλαρμονική Ορχήστρα Βρέμης - Φεστιβάλ Αθηνών.