Βιογραφικό σημείωμα

Μαρίας Παυλίδου

 

Εκπαίδευση - πτυχία

1992-1996: Διδακτορικό στη Μουσική Ακουστική, (“Ένα φυσικό μοντέλο της αλληλεπίδρασης μεταξύ χορδής και δακτύλου στην κλασσική κιθάρα”, 1997), από το Πανεπιστήμιο της Ουαλλίας, Κάρντιφ, Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας. Η έρευνα περιλάμβανε: (α) θεωρητική ανάλυση των διαφορικών εξισώσεων που περιγράφουν την κίνηση της χορδής κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασής της με το δάχτυλο του κιθαρίστα όπως και μετά το τέλος της αλληλεπίδρασης, (β) πειραματική μελέτη και μετρήσεις της κίνησης της χορδής κατά την διάρκεια της αλληλεπίδρασής της με το δάχτυλο του κιθαρίστα (γ) λύση των διαφορικών εξισώσεων μέσω υπολογιστή (φυσικό μοντέλο) που περιγράφουν την αλληλεπίδραση χορδής - δακτύλου.

 

1983-1987: Δίπλωμα Μουσικής Αρμονίας, από το Ωδείο Ορφείο Αθηνών. Βαθμός διπλώματος: Άριστα.

 

1983-1988: Πτυχίο φυσικών επιστημών, από το Εθνικό και Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυσικής. Βαθμός πτυχίου: Λίαν Καλώς.  Διπλωματική εργασία στην αστροφυσική (Φυσική διαστήματος, Καθ. Ξ.Δ. Μουσσάς, βαθμός: 10).

 

1970-1983: Απολυτήριο Λυκείου, από το Α’ Τοσίτσειο – Αρσάκειο Εκάλης.Βαθμός απολυτηρίου: Άριστα.

 

 

Επαγγελματική εξέλιξη

Σεπτέμβριος 2000 - σήμερα: Εργάζεται στο North Bromsgrove High School, σαν μόνιμη καθηγήτρια φυσικής. Διδάσκω φυσική σε επίπεδο γυμνασίου και λυκείου καθώς και βιολογία και χημεία. Καθόλη την διάρκεια της καριέρας μου στο σχολείο δημιούργησα εργαστήρια μουσικής ακουστικής με τους μαθητές μου και οργάνωσα απλά πειράματα για μαθητές σε έγχορδα μουσικά όργανα.

 

Ιανουάριος 2000 – Αύγουστος 2000: Εργάστηκε στο πρότυπο σχολείο King Edward VI High School for Girls, στο Μπέρμιχαμ, σαν καθηγήτρια φυσικής σε επίπεδο γυμνασίου και λυκείου. Επιπλέον δίδαξα μαθηματικά της φυσικής για μαθητές λυκείου και ηλεκτρονική για μαθητές γυμνασίου.

 

1999: Κατά τη διάρκεια του έτους 1999 συνεργάστηκε με τα ΤΕΙ Κρήτης (Καθ. Κ. Πολυχρονάκης) για την δημιουργία του νέου τμήματος  Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο. Η συνεργασία περιλάμβανε την καταγραφή ύλης για συγκεκριμένα μαθήματα ακουστικής μουσικών οργάνων και την οργάνωση των αντίστοιχων εργαστηριακών πειραμάτων.

 

Σεπτέμβριος 1996 - Αύγουστος 1999: Εργάστηκε σαν μόνιμη καθηγήτρια μουσικής στο 9ο και 12ο Γυμνάσιο Ιλίου, Δυτικής Αττικής. Κατά την διάρκεια των χρόνων αυτών έλαβα μέρος στην οργάνωση απογευματινών εργαστηρίων για μαθητές, δημιουργώντας ομάδες μουσικής ακουστικής και εθνομουσικολογίας για μαθητές γυμνασίου.

 

Σεπτέμβριος 1992-Αύγουστος 1996: Κατά την διάρκεια των χρόνων του διδακτορικού μου δούλεψε σαν βοηθός εργαστηρίου, για λίγες ώρες την εβδομάδα, στο Πανεπιστήμιο της Ουαλλίας, Κάρντιφ, Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας. Η εργασία περιλάμβανε επίβλεψη φοιτητών κατα την διάρκεια των εργαστηρίων τους και διόρθωμα των εργαστηριακών τους πειραμάτων.

 

Σεπτέμβριος 1988 - Αύγουστος 1992: Εργάστηκε σαν μόνιμη καθηγήτρια μουσικής στο πρωτοδημιουργούμενο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης. Κατά την διάρκεια των χρόνων αυτών οργάνωσα και δίδαξα για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα μαθήματα «Εργαστήρι Μουσικής Ακουστικής» και «Επιστήμη και τέχνη». 

 

Συνέδρια - Ομιλίες

2000-2002: Στα συνέδρια καθηγητών φυσικής που οργάνωσε το Ινστιτούτο Φυσικής της Αγγλίας στο Μάλβερν, στην Οξφόρδη και στο Ράγκμπυ.

 

1998: Συνεργασία με το ΙΕΜΑ σε μια μελέτη της ακουστικής της αρχαίας ελληνικής κιθάρας. Την έρευνα αυτή την παρουσίασα στο παγκόσμιο συνέδριο ISMA ‘98 στο Λέβενγουωρθ της πολιτείας της Ουάσγκτον, Η.Π.Α.

 

1995-1997: Παρουσίαση της διδακτορικής εργασίας σε δύο διεθνή συνέδρια ακουστικής. (α) International Congress on Acoustics (ICA ‘95), στο Τροντχάιμ της Νορβηγίας (β) International Symposium of Musical Acoustics (ISMA ‘97), στο Εδιμβούργο της Μεγάλης Βρεττανίας. Η έρευνά παρουσιάστηκε επίσης από τον επιβλέποντα καθηγητή στο διεθνές συνέδριο ISMA ‘95, στο Ντουρντάν της Γαλλίας. Επιπλέον έδωσε διάλεξη στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, Τμήμα Φυσικής, για την ακουστική της κιθάρας μετά από πρόσκληση του Καθ. Ξ. Δ. Μουσσά.

 

1988-1994: Σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ) έγραψε το βιβλίο «Σημειώσεις Μουσικής Ακουστικής». Το βιβλίο συνόδευε τα αντίστοιχα σεμινάρια του κέντρου (1990). Επιπλέον, σε συνεργασία με την Εκδοτική Αθηνών έγραψε τα λήμματα «ήχος» και «ακουστική» για την τρίτομη επιστημονική εγκυκλοπαίδεια ΦΥΣΙΚΗ (1991).