Skip to main content.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΙΝΑ

Το Πρόγραμμα "ΜΕΛΙΝΑ-Εκπαίδευση και Πολιτισμός" είναι μια κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Στόχος του είναι η αναβάθμιση του ρόλου των Τεχνών και του Πολιτισμού στην εκπαιδευτική διαδικασία που επιτυγχάνεται μέσα από την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και την επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών στη μεθοδολογία εφαρμογής.

Ξεκίνησε το 1994 ως ιδέα της Μελίνας Μερκούρη, εφαρμόστηκε αρχικά ως πιλότος σε 100 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Από το 2001 ξεκίνησε η εξακτίνωσή του επιμορφώνοντας όλους τους εκπαιδευτικούς ανά νομό. Το πρόγραμμα της εξακτίνωσης περιλαμβάνει 8 κύκλους σεμιναρίων που πραγματοποιούνται σε δύο χρόνια και έχει εφαρμοστεί ήδη σε τέσσερις νομούς (Χανιά, Ζάκυνθος, Καβάλα, Δράμα). Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό Κράτος. Το Μάρτιο 2004 πάγωσε η χρηματοδότηση και κατά συνέπεια και η εφαρμογή και σήμερα αναμένει νεότερη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας.

Τον Οκτώβριο 2007 το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ) διοργάνωσε 2 επιμορφωτικούς κύκλος για εκπαιδευτικούς στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη με δομή και υλικό βασισμένα στο πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ.

Το ΙΕΜΑ συνεργάζεται με το πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ ήδη από το ξεκίνημά του έχοντας συμβάλει στη διοργάνωση των επιμορφωτικών σεμιναρίων δασκάλων και μουσικοπαιδαγωγών και έχοντας παράγει μουσικοπιαδαγωγικό εκπαιδευτικό υλικό:

(όπου υπάρχουν συνδέσεις το υλικό διατίθεται σε ψηφιακή μορφή για χρήση από εκπαιδευτικούς)

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η ματιά των εικαστικών είναι Ασκήσεις και Παιδαγωγικές οδηγίες για της διδασκαλία των εικαστικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση που αναπτύχθηκε για τις ανάγκες του προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ-Εκπαίδευση και Πολιτισμός. (Υπεύθυνος συγγραφής του υλικού Χαρίκλεια Μυταρά)
Το υλικό υπαάρχει διαθέσιμο εδω.