1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Μουσικής Έρευνας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ» - ΔΩΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΣΧΟΛΕΙΟΥ 8 (ΠΑΡΟΔΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ 122).

Παντελής Καβακόπουλος

 

Το Σωματείο ιδρύθηκε το 1953 από τη Δώρα Στράτου, κόρη Πρωθυπουργού και αδελφή Υπουργού, με σπουδές στο κλασικό τραγούδι. Η Στράτου κατάφερε να κινητοποιήσει το ενδιαφέρων της Πολιτείας και ιδιωτών , και με την οικονομική τους υποστήριξη πραγματοποίησε το όραμά της να σώσει από τη λήθη τον γνήσιο ελληνικό χορό δημιουργώντας γι’ αυτόν  ένα «ζωντανό μουσείο», το οποίο αργότερα επεκτάθηκε σε άλλες δραστηριότητες. Πίστευε στη διατήρηση των χορών σαν απόδειξη της συνέχειας της ελληνικής φυλής.

Στο Λόφο του Φιλοπάππου, μετά από προσωπική εντολή του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, διαμορφώθηκε ένα θέατρο ειδικά για τη «Δώρα Στράτου», ένα κηποθέατρο 1.000 θέσεων με μόνιμο σκηνικό του Σπύρου Βασιλείου.

Η Δώρα Στράτου κατόρθωσε, αγοράζοντας συνεχώς επί 30 χρόνια παλιές φορεσιές από τα χωριά, για να προικίσει το σωματείο με τη μεγαλύτερη συλλογή της Ελλάδας: 2.500 πλήρεις φορεσιές από όλες τις περιοχές, πολλά παραδοσιακά κοσμήματα, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός αντικειμένων: (παραδοσιακά υποδήματα, μάσκες, σπαθιά, μαντίλια, κουδούνια κ.λ.π.)

Περίπου 1000 φορεσιές φοριούνται, στις παραστάσεις κάθε καλοκαίρι.

Στο ίδιο κτήριο στεγάζονται τα γραφεία του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης (ΟΥΝΕΣΚΟ) που έχει μέλη σε 160 χώρες. Μέλη του είναι οι περισσότεροι έλληνες που ασχολούνται με τον παραδοσιακό πολιτισμό (πάνω από 1200 άτομα).

Από το 1987 πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Άλκης Ράφτης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου των Παρισίων. Είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης, του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της ΟΥΝΕΣΚΟ και άλλων οργανισμών. ΄Έχει δημοσιεύσει βιβλία και επιστημονικά άρθρα για το χορό σε πολλές γλώσσες.

Το Σωματείο «Δώρα Στράτου»  πραγματοποιεί κάθε χρόνο και ένα Συνέδριο σχετικά με το χορό, στον Ελληνικό χώρο. Έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 15 και τα πορίσματα των Συνεδρίων έχουν δημοσιευθεί στα σχετικά Πρακτικά.

Σχετικά με το συλλεκτικό μουσικό έργο των δημοτικών τραγουδιών είναι αντίστοιχο με τους χορούς που παρουσιάζονται στο Θέατρο του Φιλοπάππου.

Παράλληλα από τοπικές ηχογραφήσεις 36 δίσκους LP.4 δίσκοι Philips: Ρούμελη, Μοριάς, Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, Πόντος, Κρήτη και Κυκλάδες.

Συνολικά έχουν εκδοθεί 47 δίσκοι.

Έχουν προστεθεί στο αρχείο  1990 από το σημερινό Πρόεδρο 500 περίπου δίσκοι LP με δημοτική μουσική απ’ όλη την Ελλάδα. Συμπληρώνεται κατά διαστήματα με νέους δίσκους και κασέτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως και με δίσκους δημοτικής μουσικής από ξένες χώρες. 

  Κατεβάστε την ομιλία σε [pdf] format