Skip to main content.

Θησαυρός Ελληνικής Μουσικής

ακρόαμα

(από το ακροώμαι = ακούω με ιδιαίτερη προσοχή)· μια μουσική εκτέλεση· καθετί που ακούει κανείς, παρακολουθεί με ιδιαίτερη ευχαρίστηση· ένα τραγούδι, μια απαγγελία κτλ. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να σημάνει όλα τα είδη ψυχαγωγίας που προσφέρονταν στα συμπόσια. Ξεν. Συμπόσ. (2, 2): "ού μόνον δείπνον άμεμπτον παρέθηκας, άλλα και θεάματα και ακροάματα ήδιστα παρέχεις". Οι κυριότερες ψυχαγωγίες στα συμπόσια ήταν τραγούδι και χορός, από τον καιρό του Ομήρου· "μολπή τ'ορχηστύς τε, τα γαρ τ'αναθήματα δαιτός" (το τραγούδι και ο χορός είναι τα στολίδια του συμποσίου). Αλλά εκτός από το τραγούδι και το χορό υπήρχαν πολλά άλλα είδη ψυχαγωγίας: κωμικοί μονόλογοι, ταχυδακτυλουργίες κτλ.· και μουσικοί προσλαμβάνονταν γι' αυτόν το σκοπό (ιδιαίτερα γυναίκες, $αυλητρίδες*αυλητής| και "$ψάλτριες*ψαλτήρ|")· επίσης, μίμοι, ταχυδακτυλουργοί, κωμικοί, αστειολόγοι. Τα ακροάματα έπαιρναν συχνά τέτοια έκταση στη διάρκεια των συμποσίων, ώστε είχαν το χαρακτήρα μεικτής μουσικοθεατρικής εκτέλεσης. H λέξη ακρόαμα (ιδιαίτερα στον πληθ.: ακροάματα) σήμαινε, συνεκδοχικά, και τους ίδιους τους εκτελεστές· Αθήν. (IB', 526): "αυλητρίδας και ψαλτρίας και τα τοιαύτα των ακροαμάτων" (αυλητρίδες και ψάλτριες και οι παρόμοιες ψυχαγωγίες ή "ψυχαγωγοί").

, (από το ακροώμαι = ακούω με ιδιαίτερη προσοχή)· μια μουσική εκτέλεση· καθετί που ακούει κανείς, παρακολουθεί με ιδιαίτερη ευχαρίστηση· ένα τραγούδι, μια απαγγελία κτλ. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να σημάνει όλα τα είδη ψυχαγωγίας που προσφέρονταν στα συμπόσια. Ξεν. Συμπόσ. (2, 2): "ού μόνον δείπνον άμεμπτον παρέθηκας, άλλα και θεάματα και ακροάματα ήδιστα παρέχεις". Οι κυριότερες ψυχαγωγίες στα συμπόσια ήταν τραγούδι και χορός, από τον καιρό του Ομήρου· "μολπή τ'ορχηστύς τε, τα γαρ τ'αναθήματα δαιτός" (το τραγούδι και ο χορός είναι τα στολίδια του συμποσίου).
Αλλά εκτός από το τραγούδι και το χορό υπήρχαν πολλά άλλα είδη ψυχαγωγίας: κωμικοί μονόλογοι, ταχυδακτυλουργίες κτλ.· και μουσικοί προσλαμβάνονταν γι' αυτόν το σκοπό (ιδιαίτερα γυναίκες, αυλητρίδες και "ψάλτριες")· επίσης, μίμοι, ταχυδακτυλουργοί, κωμικοί, αστειολόγοι. Τα ακροάματα έπαιρναν συχνά τέτοια έκταση στη διάρκεια των συμποσίων, ώστε είχαν το χαρακτήρα μεικτής μουσικοθεατρικής εκτέλεσης.
H λέξη ακρόαμα (ιδιαίτερα στον πληθ.: ακροάματα) σήμαινε, συνεκδοχικά, και τους ίδιους τους εκτελεστές· Αθήν. (IB', 526): "αυλητρίδας και ψαλτρίας και τα τοιαύτα των ακροαμάτων" (αυλητρίδες και ψάλτριες και οι παρόμοιες ψυχαγωγίες ή "ψυχαγωγοί").





Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Λήμμα: