Εύμολπος μυθικός επικός ποιητής-μουσικός της προομηρικής εποχής. Κατά τη $Σούδα* καταγόταν από την Ελευσίνα (γι' αυτό και λεγόταν Ελευσίνιος)· ήταν γιος του $Μουσαίου*Μουσαίος| και μαθητής του $Ορφέα*Ορφεύς|. ?λλοι τον θεωρούσαν πατέρα του Μουσαίου (Διογ. Λαερτ. Α', Προοίμιον 3). Η Σούδα λέει ότι κέρδισε με τη λύρα του ένα βραβείο στα Πύθια και πως συνέθεσε "τρεις χιλιάδες επικά τραγούδια", καθώς και τελετουργικά τραγούδια για τη Δήμητρα και για τα ελευσίνια μυστήρια.
- Εύμολπος· μυθικός βασιλιάς στον οποίο η Δήμητρα δίδαξε τα μυστήρια (Όμηρος, Ύμνος στη Δήμητρα 154), ο πρώτος ιεροφάντης των ελευσίνιων μυστηρίων. Οι ιερείς των μυστηρίων θεωρούσαν τους εαυτούς τους απόγονους του Εύμολπου και ονομάζονταν Ευμολπίδες από το όνομά του. Ησ. "Ευμολπίδαι· ούτως οι από Ευμόλπου εκαλούντο, του πρώτου ιεροφαντήσαντος" (Ευμολπίδες· έτσι ονομάστηκαν από τον Εύμολπο, τον πρώτο ιεροφάντη).
Το $Πάριο Χρονικό*Πάριον| (στ. 15) αναφέρεται στον Εύμολπο, γιο του Μουσαίου, που καθιέρωσε τα μυστήρια στην Ελευσίνα την εποχή του Ερεχθέα, βασιλιά των Αθηνών.
Επειδή και οι δύο Εύμολποι συνδέονται με την Ελευσίνα και την καθιέρωση των ελευσίνιων μυστηρίων, μπορεί να υποτεθεί ότι πρόκειται ίσως για έναν Εύμολπο. , μυθικός επικός ποιητής-μουσικός της προομηρικής εποχής. Κατά τη Σούδα καταγόταν από την Ελευσίνα (γι' αυτό και λεγόταν Ελευσίνιος)· ήταν γιος του Μουσαίου και μαθητής του Ορφέα. ?λλοι τον θεωρούσαν πατέρα του Μουσαίου (Διογ. Λαερτ. Α', Προοίμιον 3). Η Σούδα λέει ότι κέρδισε με τη λύρα του ένα βραβείο στα Πύθια και πως συνέθεσε "τρεις χιλιάδες επικά τραγούδια", καθώς και τελετουργικά τραγούδια για τη Δήμητρα και για τα ελευσίνια μυστήρια. - Εύμολπος· μυθικός βασιλιάς στον οποίο η Δήμητρα δίδαξε τα μυστήρια (Όμηρος, Ύμνος στη Δήμητρα 154), ο πρώτος ιεροφάντης των ελευσίνιων μυστηρίων. Οι ιερείς των μυστηρίων θεωρούσαν τους εαυτούς τους απόγονους του Εύμολπου και ονομάζονταν Ευμολπίδες από το όνομά του. Ησ. "Ευμολπίδαι· ούτως οι από Ευμόλπου εκαλούντο, του πρώτου ιεροφαντήσαντος" (Ευμολπίδες· έτσι ονομάστηκαν από τον Εύμολπο, τον πρώτο ιεροφάντη). Το Πάριο Χρονικό (στ. 15) αναφέρεται στον Εύμολπο, γιο του Μουσαίου, που καθιέρωσε τα μυστήρια στην Ελευσίνα την εποχή του Ερεχθέα, βασιλιά των Αθηνών. Επειδή και οι δύο Εύμολποι συνδέονται με την Ελευσίνα και την καθιέρωση των ελευσίνιων μυστηρίων, μπορεί να υποτεθεί ότι πρόκειται ίσως για έναν Εύμολπο.
|
|