Skip to main content.

Θησαυρός Ελληνικής Μουσικής

Ηρακλείδης

ο Ποντικός (4ος αι. π.Χ.)· συγγραφέας από την Ηράκλεια του Πόντου (από όπου και το επώνυμο του Ποντικός). Μαθητής και οπαδός του $Πλάτωνα*Πλάτων|, διορίστηκε, σύμφωνα με τη $Σούδα*, αντικαταστάτης του κατά τη διάρκεια της απουσίας του δασκάλου του στη Σικελία. Αργότερα έγινε οπαδός του $Αριστοτέλη*Αριστοτέλης|. Ανάμεσα στα πολλά συγγράμματά του (ταξινομημένα από τον Διογένη τον Λαέρτιο σε ηθικά, φυσικά, γραμματικά, ιστορικά κτλ.) υπάρχουν και έργα του σχετικά με τη μουσική, που αναφέρονται από τον Πλούταρχο και τον $Αθήναιο*Αθήναιος|. Ο Πλούταρχος (Περί μουσ. 1131F, 3) αναφέρει μια Συναγωγή των εν μουσική (Συλλογή γεγονότων που αφορούν τη μουσική) και ο Αθήναιος (ΙΔ', 624C, 19) ένα σύγγραμμα Περί μουσικής. H αυθεντικότητα μερικών έργων του (για άλλα θέματα εκτός από τη μουσική) αμφισβητείται από ορισμένους ιστορικούς, που αποδίδουν τα έργα αυτά σε άλλους συγγραφείς με το ίδιο όνομα. Βλ. FHG ΙΙ, 197-224. Fr. Wehrli, Die Schule des Aristoteles: Herakleides Pontikos, Heft VII, Βασιλεία 1953 (ιδιαίτ. σσ. 46-50).

, ο Ποντικός (4ος αι. π.Χ.)· συγγραφέας από την Ηράκλεια του Πόντου (από όπου και το επώνυμο του Ποντικός). Μαθητής και οπαδός του Πλάτωνα, διορίστηκε, σύμφωνα με τη Σούδα, αντικαταστάτης του κατά τη διάρκεια της απουσίας του δασκάλου του στη Σικελία. Αργότερα έγινε οπαδός του Αριστοτέλη.
Ανάμεσα στα πολλά συγγράμματά του (ταξινομημένα από τον Διογένη τον Λαέρτιο σε ηθικά, φυσικά, γραμματικά, ιστορικά κτλ.) υπάρχουν και έργα του σχετικά με τη μουσική, που αναφέρονται από τον Πλούταρχο και τον Αθήναιο. Ο Πλούταρχος (Περί μουσ. 1131F, 3) αναφέρει μια Συναγωγή των εν μουσική (Συλλογή γεγονότων που αφορούν τη μουσική) και ο Αθήναιος (ΙΔ', 624C, 19) ένα σύγγραμμα Περί μουσικής.
H αυθεντικότητα μερικών έργων του (για άλλα θέματα εκτός από τη μουσική) αμφισβητείται από ορισμένους ιστορικούς, που αποδίδουν τα έργα αυτά σε άλλους συγγραφείς με το ίδιο όνομα.

Βλ. FHG ΙΙ, 197-224.

Fr. Wehrli, Die Schule des Aristoteles: Herakleides Pontikos, Heft VII, Βασιλεία 1953 (ιδιαίτ. σσ. 46-50).





Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Λήμμα: