Skip to main content.

Θησαυρός Ελληνικής Μουσικής

κεχυμένα

μέλη· "ρευστές" μελωδίες, με την έννοια ότι βρίσκονται από ρυθμική άποψη σε ρευστή κατάσταση· οχι αυστηρά μετρημένες, όπως ένα ρετσιτατίβο. Ανών. (Bell. 95, 93): "κεχυμέναι ωδαί και μέλη λέγεται τα κατά χρόνον σύμμετρα και χύδην κατά τούτον μελωδούμενα" (κεχυμένες ωδές και μέλη λέγονται οι μελωδίες που είναι κανονικές(;) στο χρόνο και εκτελούνται ελεύθερα [κατά τρόπο ρευστό]). Ο Gevaert, Ι, 390, σημ. 1, παρατηρεί σωστά ότι το "σύμμετρα" στο κείμενο του Ανώνυμου θα έπρεπε να διορθωθεί σε "ασύμμετρα" (ακανόνιστα). Ο όρος κεχυμένα χρησιμοποιείται από τον Ανώνυμο (§ 3 και 85) μονάχα για τις φωνητικές μελωδίες· για τις οργανικές χρησιμοποιείται ο όρος διαψηλαφήματα (βλ. λ. $διάψαλμα-διαψηλάφημα*διάψαλμα|). Ο Αριστείδης χρησιμοποιεί τους όρους κεχυμένα άσματα και άτακτοι μελωδίαι (μη μετρημένες· όχι αυστηρά στο χρόνο).

, μέλη· "ρευστές" μελωδίες, με την έννοια ότι βρίσκονται από ρυθμική άποψη σε ρευστή κατάσταση· οχι αυστηρά μετρημένες, όπως ένα ρετσιτατίβο. Ανών. (Bell. 95, 93): "κεχυμέναι ωδαί και μέλη λέγεται τα κατά χρόνον σύμμετρα και χύδην κατά τούτον μελωδούμενα" (κεχυμένες ωδές και μέλη λέγονται οι μελωδίες που είναι κανονικές(;) στο χρόνο και εκτελούνται ελεύθερα [κατά τρόπο ρευστό]). Ο Gevaert, Ι, 390, σημ. 1, παρατηρεί σωστά ότι το "σύμμετρα" στο κείμενο του Ανώνυμου θα έπρεπε να διορθωθεί σε "ασύμμετρα" (ακανόνιστα).
Ο όρος κεχυμένα χρησιμοποιείται από τον Ανώνυμο (§ 3 και 85) μονάχα για τις φωνητικές μελωδίες· για τις οργανικές χρησιμοποιείται ο όρος διαψηλαφήματα (βλ. λ. διάψαλμα-διαψηλάφημα).
Ο Αριστείδης χρησιμοποιεί τους όρους κεχυμένα άσματα και άτακτοι μελωδίαι (μη μετρημένες· όχι αυστηρά στο χρόνο).

Βλ.



Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Λήμμα: