Skip to main content.

Θησαυρός Ελληνικής Μουσικής

Κόννος

Αθηναίος κιθαριστής του 5ου αι. π.Χ., δάσκαλος του Σωκράτη. Πλάτων (Ευθύδημος 272C)· ομιλεί ο Σωκράτης: "...ός εμέ διδάσκει έτι και νυν κιθαρίζειν" (...[τον Κόννο, το γιο του Μητρόβιου, τον κιθαριστή,] που με διδάσκει ακόμα να παίζω την κιθάρα)· "εμού τε καταγελώσι και τον Κόννον καλούσι γεροντοδιδάσκαλον" ([έτσι, όταν τα παιδιά, οι συμμαθητές μου, μας βλέπουν,] με περιγελούν και αποκαλούν τον Κόννο γεροντοδιδάσκαλο). Διαγωνίστηκε με επιτυχία στους Ολυμπιακούς. Έζησε σε πλήρη φτώχεια· γι' αυτό δημιουργήθηκε η έκφραση "Κόννου θρίον" (θρίον = φύλλο συκιάς), που ο Αριστοφάνης άλλαξε σε "Κόννου ψήφον" (= τίποτε, μηδενικό, ανάξιο λόγου). Ο Κόννος έχει ταυτιστεί με τον αυλητή Κοννά (U. v. Willamowitz-Moelendorf, Plato ΙΙ, Βερολίνο 1920, 2η εκδ., 139), που αναφέρει ο Αριστοφάνης (Ιππής 533-534: "αλλά γέρων ών περιέρρει, ώσπερ Κοννάς, στέφανον μεν έχων αύον" κτλ. (αλλά όντας γέροντας περιφέρεται, όπως ο Κοννάς, φέροντας στεφάνι από ξερά φύλλα κτλ.).

, Αθηναίος κιθαριστής του 5ου αι. π.Χ., δάσκαλος του Σωκράτη. Πλάτων (Ευθύδημος 272C)· ομιλεί ο Σωκράτης: "...ός εμέ διδάσκει έτι και νυν κιθαρίζειν" (...[τον Κόννο, το γιο του Μητρόβιου, τον κιθαριστή,] που με διδάσκει ακόμα να παίζω την κιθάρα)· "εμού τε καταγελώσι και τον Κόννον καλούσι γεροντοδιδάσκαλον" ([έτσι, όταν τα παιδιά, οι συμμαθητές μου, μας βλέπουν,] με περιγελούν και αποκαλούν τον Κόννο γεροντοδιδάσκαλο).
Διαγωνίστηκε με επιτυχία στους Ολυμπιακούς. Έζησε σε πλήρη φτώχεια· γι' αυτό δημιουργήθηκε η έκφραση "Κόννου θρίον" (θρίον = φύλλο συκιάς), που ο Αριστοφάνης άλλαξε σε "Κόννου ψήφον" (= τίποτε, μηδενικό, ανάξιο λόγου). Ο Κόννος έχει ταυτιστεί με τον αυλητή Κοννά (U. v. Willamowitz-Moelendorf, Plato ΙΙ, Βερολίνο 1920, 2η εκδ., 139), που αναφέρει ο Αριστοφάνης (Ιππής 533-534: "αλλά γέρων ών περιέρρει, ώσπερ Κοννάς, στέφανον μεν έχων αύον" κτλ. (αλλά όντας γέροντας περιφέρεται, όπως ο Κοννάς, φέροντας στεφάνι από ξερά φύλλα κτλ.).





Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Λήμμα: