Λίνος μυθικός ποιητής-μουσικός, αοιδός, γιός του Απόλλωνα και της Καλλιόπης. Κατά τον Ηρακλείδη Ποντικό (Πλούτ. 1132Α, 3), υπήρξε σύγχρονος του Αμφίωνα και συνθέτης θρηνητικών τραγουδιών. Η παράδοση του απέδιδε την εφεύρεση της τρίχορδης λύρας ή την προσθήκη της τέταρτης χορδής στην τρίχορδη λύρα, που είχε από τον πατέρα του, τον Απόλλωνα. Ο Διόδωρος Σικελιώτης (Γ', 59, 6) αποδίδει στον Λίνο την προσθήκη της χορδής $λιχανός*· πρβ. λ. $Μαρσύας*.
Από το όνομά του ονομάστηκε $λίνος* ένα μοιρολόι, εξαιτίας του τραγικού θανάτου του. Υπάρχουν πολλές και διάφορες παραδόσεις σχετικές με το θάνατό του· σύμφωνα με μία από αυτές, σκοτώθηκε από τον Απόλλωνα, γιατί καυχήθηκε πως ήταν ίσος με το θεό στο τραγούδι και την τέχνη. Κατά έναν άλλο μύθο, τον ξέσκισαν τα σκυλιά (Παυσ. Α', 43, 7), ενώ, σύμφωνα με έναν τρίτο, σκοτώθηκε από τον Ηρακλή, που ήταν μαθητής του, γιατί σ' ένα μουσικό μάθημα ο Λίνος τον ειρωνεύτηκε χλευαστικά για την αδεξιότητα του στο παίξιμο της λύρας. Ο Παυσανίας (Θ', 29, 6) αναφέρει ότι ο θάνατος του προκάλεσε τέτοια θλίψη που το πένθος έφτασε σε όλες τις χώρες, ακόμα και σε βαρβαρικές, και τον θρήνησαν με ειδικό τραγούδι (βλ. τα λ. $λίνος* και $μανερώς*). , μυθικός ποιητής-μουσικός, αοιδός, γιός του Απόλλωνα και της Καλλιόπης. Κατά τον Ηρακλείδη Ποντικό (Πλούτ. 1132Α, 3), υπήρξε σύγχρονος του Αμφίωνα και συνθέτης θρηνητικών τραγουδιών. Η παράδοση του απέδιδε την εφεύρεση της τρίχορδης λύρας ή την προσθήκη της τέταρτης χορδής στην τρίχορδη λύρα, που είχε από τον πατέρα του, τον Απόλλωνα. Ο Διόδωρος Σικελιώτης (Γ', 59, 6) αποδίδει στον Λίνο την προσθήκη της χορδής λιχανός· πρβ. λ. Μαρσύας.
Από το όνομά του ονομάστηκε λίνος ένα μοιρολόι, εξαιτίας του τραγικού θανάτου του. Υπάρχουν πολλές και διάφορες παραδόσεις σχετικές με το θάνατό του· σύμφωνα με μία από αυτές, σκοτώθηκε από τον Απόλλωνα, γιατί καυχήθηκε πως ήταν ίσος με το θεό στο τραγούδι και την τέχνη. Κατά έναν άλλο μύθο, τον ξέσκισαν τα σκυλιά (Παυσ. Α', 43, 7), ενώ, σύμφωνα με έναν τρίτο, σκοτώθηκε από τον Ηρακλή, που ήταν μαθητής του, γιατί σ' ένα μουσικό μάθημα ο Λίνος τον ειρωνεύτηκε χλευαστικά για την αδεξιότητα του στο παίξιμο της λύρας. Ο Παυσανίας (Θ', 29, 6) αναφέρει ότι ο θάνατος του προκάλεσε τέτοια θλίψη που το πένθος έφτασε σε όλες τις χώρες, ακόμα και σε βαρβαρικές, και τον θρήνησαν με ειδικό τραγούδι (βλ. τα λ. λίνος και μανερώς).
|
|