Skip to main content.

Θησαυρός Ελληνικής Μουσικής

μητρώα

έτσι ονομάζονταν τραγούδια, που εκτελούνταν προς τιμήν της μεγάλης θεάς Κυβέλης. Τα τραγούδια αυτά είχαν πολύ παλιά παράδοση, που φτάνει ως τα μυθολογικά χρόνια· η προέλευσή τους συνδεόταν με τους $φρυγικούς*φρύγιος| $νόμους*νόμος|, που εφεύραν ο $Ύαγνις*, ο $Μαρσύας* και ο $Όλυμπος*. Ο $Πλούταρχος* στο Περί μουσ. (1141Β, 29) λέει πως ο $Όλυμπος* (ο πρεσβύτερος) ανακάλυψε, ανάμεσα σε άλλα, τον χορείο (=μετρικός $πους* αποτελούμενος από τρεις βραχείες συλλαβές), που χρησιμοποιούνταν πλατιά στα μητρώα μέλη. (β) μητρώον $αύλημα*· σόλο αυλού προς τιμή της Κυβέλης. Υπήρξαν διάφορες παραδόσεις σχετικά με την εφεύρεσή του. Στο $Πάριο Χρονικό*Πάριον| (στ. 10) λέγεται πως ο Ύαγνις πρώτος έπαιξε στον αυλό "άλλους νόμους της Μητέρας [Κυβέλης· Μητρώα]". Ο Παυσανίας (Ι', 30, 9) από την άλλη λέει: "εθέλουσι δε και εύρημα είναι του Μαρσύα το Μητρώον αύλημα" (πιστεύεται πως το μητρώο αύλημα ήταν εφεύρεση του Μαρσύα). Ο Δούρις (στον Αθήναιο, ΙΔ', 618G, 9) αναφέρει ότι "κάποιος Σειρίτης, ένας Λίβυς από τη νομαδική φυλή, ήταν ο πρώτος που έπαιξε τα μητρώα στον αυλό". (γ) Μητρώον· ο ναός της Κυβέλης. Και μητρώα, επίσης, τα μυστήρια· ο εορτασμός, η λατρεία της Κυβέλης. Πρβ. Πλούτ. Περί του μη χρήν έμμετρα νυν την Πυθίαν 407 C. Σημείωση: Η λ. μητρώος προέρχεται από το μήτηρ και σήμαινε "της μητέρας".

, έτσι ονομάζονταν τραγούδια, που εκτελούνταν προς τιμήν της μεγάλης θεάς Κυβέλης. Τα τραγούδια αυτά είχαν πολύ παλιά παράδοση, που φτάνει ως τα μυθολογικά χρόνια· η προέλευσή τους συνδεόταν με τους φρυγικούς νόμους, που εφεύραν ο Ύαγνις, ο Μαρσύας και ο Όλυμπος.
Ο Πλούταρχος στο Περί μουσ. (1141Β, 29) λέει πως ο Όλυμπος (ο πρεσβύτερος) ανακάλυψε, ανάμεσα σε άλλα, τον χορείο (=μετρικός πους αποτελούμενος από τρεις βραχείες συλλαβές), που χρησιμοποιούνταν πλατιά στα μητρώα μέλη.

(β) μητρώον αύλημα· σόλο αυλού προς τιμή της Κυβέλης. Υπήρξαν διάφορες παραδόσεις σχετικά με την εφεύρεσή του. Στο Πάριο Χρονικό (στ. 10) λέγεται πως ο Ύαγνις πρώτος έπαιξε στον αυλό "άλλους νόμους της Μητέρας [Κυβέλης· Μητρώα]". Ο Παυσανίας (Ι', 30, 9) από την άλλη λέει: "εθέλουσι δε και εύρημα είναι του Μαρσύα το Μητρώον αύλημα" (πιστεύεται πως το μητρώο αύλημα ήταν εφεύρεση του Μαρσύα). Ο Δούρις (στον Αθήναιο, ΙΔ', 618G, 9) αναφέρει ότι "κάποιος Σειρίτης, ένας Λίβυς από τη νομαδική φυλή, ήταν ο πρώτος που έπαιξε τα μητρώα στον αυλό".

(γ) Μητρώον· ο ναός της Κυβέλης. Και μητρώα, επίσης, τα μυστήρια· ο εορτασμός, η λατρεία της Κυβέλης. Πρβ. Πλούτ. Περί του μη χρήν έμμετρα νυν την Πυθίαν 407 C.

Σημείωση: Η λ. μητρώος προέρχεται από το μήτηρ και σήμαινε "της μητέρας".





Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Λήμμα: