Skip to main content.

Θησαυρός Ελληνικής Μουσικής

Μίμνερμος

(περ. 629 π.Χ.-;) από τον Κολοφώνα ή τη Σμύρνη. Ελεγειακός ποιητής και μουσικός, γνωστός και ως έξοχος αυλητής. Κατά τον ιαμβικό ποιητή Ιππώνακτα (Πλούτ. 1133F, 8), ο Μίμνερμος ήταν εκτελεστής του αυλητικού νόμου κραδία (βλ. λ. $κραδίας νόμος*κραδίας|), πράγμα μάλλον αμφισβητούμενο. Ο Μίμνερμος επονομάστηκε Λιγυαστάδης για τη μελωδικότητα και τη γλυκύτητα της εκτέλεσής του ("$εμμελές*εμμελής| και λιγύ"). Ηταν σύγχρονος και στενός φίλος του Αθηναίου νομοθέτη και σοφού Σόλωνα. Ο Σόλων πρώτος εισήγαγε τη διδασκαλία της μουσικής στην παιδεία των Αθηνών κατά τις αρχές του 6ου αι. π.Χ. Ο Μίμνερμος ήταν ο δημιουργός της ερωτικής $ελεγείας*ελεγεία|, ένας χαριτωμένος τραγουδιστής για τις χαρές της νεότητας· το στιλ του έγινε περίφημο για τη γλυκύτητα και τον μελαγχολικό του χαρακτήρα. Βλ. Bergk PLG ΙΙ, 25-33 και Anth. Lyr. 30-34.

, (περ. 629 π.Χ.-;) από τον Κολοφώνα ή τη Σμύρνη. Ελεγειακός ποιητής και μουσικός, γνωστός και ως έξοχος αυλητής. Κατά τον ιαμβικό ποιητή Ιππώνακτα (Πλούτ. 1133F, 8), ο Μίμνερμος ήταν εκτελεστής του αυλητικού νόμου κραδία (βλ. λ. κραδίας νόμος), πράγμα μάλλον αμφισβητούμενο.
Ο Μίμνερμος επονομάστηκε Λιγυαστάδης για τη μελωδικότητα και τη γλυκύτητα της εκτέλεσής του ("εμμελές και λιγύ").
Ηταν σύγχρονος και στενός φίλος του Αθηναίου νομοθέτη και σοφού Σόλωνα. Ο Σόλων πρώτος εισήγαγε τη διδασκαλία της μουσικής στην παιδεία των Αθηνών κατά τις αρχές του 6ου αι. π.Χ.
Ο Μίμνερμος ήταν ο δημιουργός της ερωτικής ελεγείας, ένας χαριτωμένος τραγουδιστής για τις χαρές της νεότητας· το στιλ του έγινε περίφημο για τη γλυκύτητα και τον μελαγχολικό του χαρακτήρα.

Βλ. Bergk PLG ΙΙ, 25-33 και Anth. Lyr. 30-34.





Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Λήμμα: