λίνος πένθιμο τραγούδι (μοιρολόι) σε ανάμνηση του τραγικού θανάτου του $Λίνου*· το μοιρολόι αυτό ονομαζόταν και λινωδία. Το τραγούδι του Λίνου αναφέρεται για πρώτη φορά στον Όμηρο.
Άλλη έκφραση για τον λίνο ήταν οιτόλινος· (από το οίτος [=καταστροφή, θάνατος] και λίνος). Ο λίνος ήταν γνωστός στην Αίγυπτο και ονομαζόταν $μανερώς*.
Πρβ. Ηρόδ. Β', 79.
Ο Ησίοδος λέει ότι ο λίνος τραγουδιόταν από $αοιδούς*αοιδός| και $κιθαρωδούς*κιθαρωδός| "σε συμπόσια και χορούς". Ο Αθήναιος επίσης λέει (ΙΔ', 619C, 10) πως, σύμφωνα με τον Ευριπίδη (Ηρακλής 348), "ο λίνος και ο αίλινος [τραγουδιούνται] όχι μονάχα σε πένθος, αλλά και σε χαρούμενο συμβάν".
Πρβ. το λ. $αίλινος*, επίσης Ιλ. Σ 570-571 και Scholia Graeca in Homer Iliadem του G. Dindorf (Οξφόρδη 1875), II, 177, και IV, 200.
, πένθιμο τραγούδι (μοιρολόι) σε ανάμνηση του τραγικού θανάτου του Λίνου· το μοιρολόι αυτό ονομαζόταν και λινωδία. Το τραγούδι του Λίνου αναφέρεται για πρώτη φορά στον Όμηρο. Άλλη έκφραση για τον λίνο ήταν οιτόλινος· (από το οίτος [=καταστροφή, θάνατος] και λίνος). Ο λίνος ήταν γνωστός στην Αίγυπτο και ονομαζόταν μανερώς.
Πρβ. Ηρόδ. Β', 79.
Ο Ησίοδος λέει ότι ο λίνος τραγουδιόταν από αοιδούς και κιθαρωδούς "σε συμπόσια και χορούς". Ο Αθήναιος επίσης λέει (ΙΔ', 619C, 10) πως, σύμφωνα με τον Ευριπίδη (Ηρακλής 348), "ο λίνος και ο αίλινος [τραγουδιούνται] όχι μονάχα σε πένθος, αλλά και σε χαρούμενο συμβάν".
Πρβ. το λ. αίλινος, επίσης Ιλ. Σ 570-571 και Scholia Graeca in Homer Iliadem του G. Dindorf (Οξφόρδη 1875), II, 177, και IV, 200.
|
|