Νικόμαχος ο Γερασηνός (2ος αι. μ.Χ.)· $Πυθαγόρειος*Πυθαγόρας| μαθηματικός και θεωρητικός της μουσικής· γεννήθηκε στην πόλη Γέρασα της Συρίας από όπου και το επώνυμο του Γερασηνός.
Έγραψε ένα βιβλίο με τον τίτλο Αρμονικής Εγχειρίδιον (ή Αρμονικόν Εγχειρίδιον), στο οποίο εκθέτει και διασαφηνίζει, τις πυθαγόρειες αρχές πάνω στη μουσική. Το ελληνικό κείμενο του Εγχειριδίου πρωτοεκδόθηκε από τον Johannes Meursius στο έργο του Auctores veteris musices antiquissimi (Leyden, έκδ. Elzevir, 1616), μαζί με τα Αρμονικά Στοιχεία του $Αριστόξενου*Αριστόξενος| και την Εισαγωγή Μουσική του $Αλύπιου*Αλύπιος|. Η επόμενη έκδοση του ελληνικού κειμένου με λατινική μετάφραση έγινε από τον Marcus Meibom στο σημαντικότατο έργο του Antiquae musicae auctores septem, graece et latine (Άμστερνταμ 1652, τόμ. Ι, iii, σσ. 1-28), με τον τίτλο Νικόμαχου Γερασηνού Πυθαγορικού Αρμονικής Εγχειρίδιον.
Τρίτη έκδοση, που περιλαμβάνει τη λατινική μετάφραση του Meibom, στην πλήρη έκδοση των έργων του Meursius από τον Lami (Φλωρεντία 1745, τόμ. VI, σ. 123 κε.). Και ο Carl v. Jan περιέλαβε το ελληνικό κείμενο του Εγχειριδίου στο Musici scriptores Graeci (Λιψία 1895, T., τόμ. V, σσ. 236-265, με τον τίτλο Νικόμαχου Πυθαγορείου Γερασηνού αρμονικόν εγχειρίδιον υπαγορευθέν εξ υπογύου [πρόχειρα] κατά το παλαιόν). Και στις δύο εκδόσεις, του Meibom και του Jan, υπάρχουν και μερικά αποσπάσματα (Εκλογές), που θεωρείται ότι αποτελούν το Δεύτερο Βιβλίο του Εγχειριδίου (του αυτού Νικόμαχου, Excerpta ex Nicomacho· Mb 29-41, C.v.J. 226-282).
Ο Ch.-Em. Ruelle στην έκδοσή του Collection des auteurs grecs relatifs a la musique (τόμ. II, Nicomaque de Gerase, Manuel d'Harmonique, Παρίσι 1881, σσ. 9-40) δημοσίευσε μια γαλλική μετάφραση με βάση το κείμενο Meibom, με εισαγωγικό σημείωμα (σσ. 1-8) και σχόλια. Ο Ruelle περιέλαβε σε αυτή την έκδοση (σσ. 41-55) τη μετάφραση έξι αποσπασμάτων, το σύνολο των οποίων, κατά τη γνώμη του, αποτελούν το υποτιθέμενο Δεύτερο Βιβλίο του Εγχειριδίου.
Φαίνεται πως, εκτός από το Εγχειρίδιο, ο Νικόμαχος έγραψε κι ένα βιβλίο Περί μουσικής σε αρκετούς τόμους, που χάθηκε (πρβ. Ευτόκιος Ασκαλωνίτης, Υπόμνημα στου Αρχιμήδη Περί σφαίρας και κυλίνδρου [Eutocii Askalonitae in Archimedes libros: De sphaera et cylindo· Βασιλεία 1544], στον Ruelle, σ. 2). Ο Ruelle πιθανολογεί ότι μερικά μέρη αυτού του έργου έχουν ίσως διασωθεί και είναι εκείνα που θεωρούνται το Δεύτερο Βιβλίο του Εγχειριδίου. , ο Γερασηνός (2ος αι. μ.Χ.)· Πυθαγόρειος μαθηματικός και θεωρητικός της μουσικής· γεννήθηκε στην πόλη Γέρασα της Συρίας από όπου και το επώνυμο του Γερασηνός. Έγραψε ένα βιβλίο με τον τίτλο Αρμονικής Εγχειρίδιον (ή Αρμονικόν Εγχειρίδιον), στο οποίο εκθέτει και διασαφηνίζει, τις πυθαγόρειες αρχές πάνω στη μουσική. Το ελληνικό κείμενο του Εγχειριδίου πρωτοεκδόθηκε από τον Johannes Meursius στο έργο του Auctores veteris musices antiquissimi (Leyden, έκδ. Elzevir, 1616), μαζί με τα Αρμονικά Στοιχεία του Αριστόξενου και την Εισαγωγή Μουσική του Αλύπιου. Η επόμενη έκδοση του ελληνικού κειμένου με λατινική μετάφραση έγινε από τον Marcus Meibom στο σημαντικότατο έργο του Antiquae musicae auctores septem, graece et latine (Άμστερνταμ 1652, τόμ. Ι, iii, σσ. 1-28), με τον τίτλο Νικόμαχου Γερασηνού Πυθαγορικού Αρμονικής Εγχειρίδιον. Τρίτη έκδοση, που περιλαμβάνει τη λατινική μετάφραση του Meibom, στην πλήρη έκδοση των έργων του Meursius από τον Lami (Φλωρεντία 1745, τόμ. VI, σ. 123 κε.). Και ο Carl v. Jan περιέλαβε το ελληνικό κείμενο του Εγχειριδίου στο Musici scriptores Graeci (Λιψία 1895, T., τόμ. V, σσ. 236-265, με τον τίτλο Νικόμαχου Πυθαγορείου Γερασηνού αρμονικόν εγχειρίδιον υπαγορευθέν εξ υπογύου [πρόχειρα] κατά το παλαιόν). Και στις δύο εκδόσεις, του Meibom και του Jan, υπάρχουν και μερικά αποσπάσματα (Εκλογές), που θεωρείται ότι αποτελούν το Δεύτερο Βιβλίο του Εγχειριδίου (του αυτού Νικόμαχου, Excerpta ex Nicomacho· Mb 29-41, C.v.J. 226-282). Ο Ch.-Em. Ruelle στην έκδοσή του Collection des auteurs grecs relatifs a la musique (τόμ. II, Nicomaque de Gerase, Manuel d'Harmonique, Παρίσι 1881, σσ. 9-40) δημοσίευσε μια γαλλική μετάφραση με βάση το κείμενο Meibom, με εισαγωγικό σημείωμα (σσ. 1-8) και σχόλια. Ο Ruelle περιέλαβε σε αυτή την έκδοση (σσ. 41-55) τη μετάφραση έξι αποσπασμάτων, το σύνολο των οποίων, κατά τη γνώμη του, αποτελούν το υποτιθέμενο Δεύτερο Βιβλίο του Εγχειριδίου. Φαίνεται πως, εκτός από το Εγχειρίδιο, ο Νικόμαχος έγραψε κι ένα βιβλίο Περί μουσικής σε αρκετούς τόμους, που χάθηκε (πρβ. Ευτόκιος Ασκαλωνίτης, Υπόμνημα στου Αρχιμήδη Περί σφαίρας και κυλίνδρου [Eutocii Askalonitae in Archimedes libros: De sphaera et cylindo· Βασιλεία 1544], στον Ruelle, σ. 2). Ο Ruelle πιθανολογεί ότι μερικά μέρη αυτού του έργου έχουν ίσως διασωθεί και είναι εκείνα που θεωρούνται το Δεύτερο Βιβλίο του Εγχειριδίου.
|
|